söndag 2 augusti 2009

I find your lack of pants disturbing

Jo, och så var det den om de fem polarna som beslutar sig för att ta sin gamla van och köra till Kalifornien för att bryta sig in på Skywalker Ranch - detta så att de kan se Star Wars Episode I: The Phantom Menace innan alla andra - detta för att en av dem förmodligen kommer dö i cancer innan den hinner gå upp på biograferna.

Filmen heter Fanboys och hade svensk videopreimär i onsdags. Med ovan nämnda premiss och en sådan titel förväntar man sig att få sitt lystmäte av nördiga Star Wars-referenser och roliga cameos - och det får man också. Det här är en film som riktar sig till nördar - herregud, Harry fucking Knowles är en av karaktärerna - men av någon anledning är referenserna verkligen på nybörjarnivå, och de större cameosarna förvirrande (en av dem spelar sig själv, övriga är karaktärer i filmen). I en film som helt bygger på referenser, cameos och gags bygger det på att de funkar.

En kille jag träffade på en fest igår bar den här T-shirten (klicka för större):

Han skulle, liksom jag gjorde, på sin höjd dra litet på smilbanden när någon drar ett skämt om soprum med krympande väggar eller kallar någon för nerfherder.

Det här är en film för folk som sett Star Wars ett par tre gånger i mellanstadiet, men ironiskt nog, knappast något för riktiga fanboys (sådana som gråter när *spoiler* Obi-Wan lämnar över Luke till familjen Lars i slutet av Revenge of the Sith). Den är varm och mysig, absolut, och filmskaparnas kärlek till Star Wars är oförställd. Men för någon som har en Star Wars-kokbok är den något av en besvikelse.

Inga kommentarer: