lördag 8 augusti 2009

Stop, collaborate and listen

"Men efterrätt då?" hör jag er ropa. "Vad tusan blev det för efterrätt? Du lagade väl efterrätt?! Det är ju ändå din gamla bästis och hans hustru och deras ofödda dotter! Visst blev det efterätt?"

Ja, det blev riktig restaurangefterrätt - den finaste fruktkompott och vaniljglass man kan tänka sig. Jag ljög ihop den själv. Improviserade alltså.

Du behöver:

2 äpplen (jag körde Royal Gala)
6 små aprikoser
2 stora plommon
1 stor stjälk rabarber
1 vaniljstång
2,5 dl rörsocker
2,5 dl vatten
2 tjockskurna skivor citron
1 tumme riven ingefära

Koka ihop vatten och socker till en trevlig lag. Dela vaniljstången i tu. Den ena halvan lägger du undan, den andra sprättar du upp. Skrapa upp dess innandöme med en tesked och blanda ner i sockerlagen. Låt sockerlagen puttra på låg värme. Skär upp frukten i centimeterstora tärningar och skölj. Spara ett äpple till senare (glöm inte att ta bort kärnhusen). Ner med resten i lagen. Ner med citronskivorna. Riv ingefäran och släng i. Kasta i den andra halvan av vaniljstången. Rör om då och då, låt frukten och lagen koka ihop på låg värme under lång tid (2 tim). Släng sedan ner det sista äpplet. Plocka samtidigt upp den halva vaniljstången och det som är kvar av citronskivorna. Rör om!

Reducera tills det blir en kompott/syltliknande massa. Smaka av. Dekokten ska vara tjock och litet knäckig, det är smarrigast så. Kompotten bör vara djupt lila från plommonen och ha en komplex sötma/syrlighet av socker och rabarber. Vaniljen måste fortfarande kännas.

Kompotten ska vara varm när den klickas över vaniljglassen.

Smaklig spis och lycka till!

Inga kommentarer: