fredag 9 januari 2009

Champagnemusslor

Scenario: Du har en flaska André Clouet som ligger och tar plats i kylen. Du har just åter igen fått ett bevis på att du är en av de mest awesome människorna på planeten. En flaska champagne är bra att fira med, men du vet att du blir aspackad om du dricker en flaska champagne själv. Men du har inga vänner att dela den med. Vad gör du?

Svaret är champagnemusslor.

Du behöver:

1 nät blåmusslor
25 cl champagne
25 cl vispgrädde
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
50 gram smör
Bladpersilja
Vitpeppar
Salt

Rensa musslorna från skägg och annat otyg, släng öppna och förstörda musslor. Skölj noga. Hacka persilja, vitlök, chili. Smält smör i djup, stor panna. Innan det hinner smälta helt, häll på champagne och grädde. Koka upp i två minuter, släng sedan i hack av persilja, vitlök, chili. Släng i musslorna. Lägg på lock. Koka upp tills musslorna är vidöppna, typ 3-5 minuter.

Skaka! Skaka! Skaka pannan, din jävel!

Ta upp musslorna och lägg i skål under lock. Reducera sedan såsen till ungefär hälften. I med musslorna igen i 30 sekunder, sedan upp igen. Men skaka! Skaka!

Servera i skål. Dräll litet persilja över, vetja. Inget jävla knussel. Kanske en brödbit. Men jag har gjort tjockskurna pommes frites och äter aioli till.

Drick upp resten av champagnen, ha Bryan Singer-maraton hela kvällen. Jag börjar med Superman Returns, eftersom det är en film som funkar bra med musslor, men det gör man hur man vill med.

Lycka till och smaklig spis!

Inga kommentarer: