måndag 5 januari 2009

I will have my vengeance

Comeback! Perfekt tillagad Texas chili (med litet receptråd från Miguel på Texas Longhorn på Skånegatan)! Som en käftsmäll. Och så litet Fight Night: Round 3, dubbla Ridley Scottfilmer (Gladiator, Black Rain), litet vin. Perfekt. Jag har repat mig.

3 kommentarer:

eff sa...

Recept tack. Åt Texas Longhorns chili i lördags (Linköpingsvarianten) och gillade det mycket.

Har hört allt från väldigt invecklade recept till "kött, öl och tid" typ.

Steelwheels sa...

Enkelt recept är nycklen, Eff. På Texas Longhorn kör man med premiumkött, vilket är smarrigt, men en genväg. Texas chili är ursprungligen fattigmansmat, så kör på en billig bit kött.

Således:

1 kg högrev
2 st färska jalapeños
1 röd spansk pepparfrukt
1 grön spansk pepparfrukt
5 klyftor vitlök
2 msk honung
6 tsk chilipeppar
6 tsk spiskummin
66 cl porter
Saft från en lime
Inlagd jalapeño efter tycke
En liten bit choklad med hög kakaohalt

Hacka jalepeños, pepparfrukt och vitlök. Fräs i varm stekpanna med olivolja. Värm litet av chilipepparn och spiskummin tillsammans med chilin, det frigör smak och arom.

Skär köttet i kuber,c:a 1,5-2 cm. Krydda. Släng i stekpannan och bryn väl i tre omgångar. Ta inte bort fettet, däremot kan senor putsas.

Lägg över kött och hack i en kastrull eller gryta. Jag kör en ganska liten kastrull, c:a 1,5 liter. Det räcker. Vid det här laget frigörs värska från köttet. Låt vätskan koka ihop med hack och kryddning.

Tillsätt mer spiskummin och chilipeppar. Kör på så mycket du vill. Det beror på om du vill att chilin ska vara som en käftsmäll eller mer som ett ömt slag över ansiktet. Lite ont ska det göra i alla fall.

När du märker att köttet puttrar i sin egen vätska tillsätter du den första flaskan porter, limejuice och honung. Detta bör täcka köttet. Om det inte gör det kan du hälla på mer porter. Smäll i chokladen. Rör om. Låt puttra under lock i 90 min, kontrollera hela tiden vätskenivån.

Efter 90 min bör dekokten ha reducerats. Tillsätt resten av porten och låt det hela puttra utan lock i ytterligare 45-60 minuter.

Smaka av med mer chilipeppar och spiskummin vid behov.

Köttet bör ha brutits ner i sköna trådar eller åtminstone vara fin och lös i hullet. Det är tanken. Jag vill inte se några fina fasta bitar. Det är inte kalops vi siktar på här, vettu. Av porter ska det inte finnas ett spår. Chilin ska inte vara såsig, utan grötig. Tänk köttgröt.

En chili tjänar på att få stå över natten, men går naturligtvis att servera ögonaböj.

Jag har bara majstortillas och gräddfil till; vissa kör på lök och pintobönor och guacamole och så vidare, men jag tycker det räcker med att lägga chili en skön sträng på en majstortilla och dra en stråle gräddfil längs med innan jag rullar ihop'et. Körde också litet limejuice över det hela också.

eff sa...

Grymt! Tack. Ska jag definitivt laga inom en snar framtid.

Jag har en lite jungfruligt insvettad gjutjärnsgryta på 3 liter jag brukar använda vid långkok. Fortfarande ganska ung, men fullt funktionsduglig.