fredag 27 mars 2009

It's hard to believe that just a little while ago this was nothing but ingredients


Du behöver
450 gram kycklinglårfilé
100 gram haricots verts (färska)
2 st okra
1 st citrongräs
1 röd chili
1 grön chil
2 tsk röd currypasta
6 st vårlökar
6 st stora skogschampinjoner, alt. 8 shiitakesvampar
2 dl kokosmjölk
färsk koriander efter smak

Till stir fry-såsen
2 msk tamarindpasta
2 tsk palmsocker
3 msk fisksås
1 dl risvinäger
1 tumme galanga (vanlig ingefära går bra)
1 lime (juice)

Okej, det är litet bök, men det är helt sjukt värt det. Så du börjar med alla grönsakerna - skär upp vårlökarna grovt. Skär sedan okran tunt - ju tunnare desto bättre, jag kör ungefär 2 mm. Sedan chilin. Kärna inte ur dem eller så, skiva bara upp eländet. Sedan svampen. Här ska det vara riktigt tunna skivor. Sedan citrongräset. Det är litet knivigt. Jag brukar slanta citrongräset så tunt som möjligt, men försöker få en uppfattning om hur trådig och seg den är. Man gör som man vill, helt enkelt. Dela de gröna bönorna på mitten, rakt av bara.

Sedan såsen.
Koka upp allting, rör ordentligt, svalna, smaka av med vinäger och limejuice. Det ska vara syrligt. Var inte rädd, det ordnar sig. Galangan ska skäras tunt, helst med mandolin eller med potatisskalare. Den ska bara koka upp tillsammans med såsen, och sedan tas bort. Det är litet av ett problem; lös det!

Strimla kycklingen tunt. Stek den sedan i jordnötsolja. Eller raps-. Eller majs-. Men inte oliv-. Okej? Helst jordnöts-. Kycklingen ska inte brynas. Antingen kör du den i en wok eller så kör du den i en rymlig traktöris. Okej? Varmt som fan ska det vara. Min spis går till 6, så jag kör således på fem. Du hajar säkert.

Häll hälften av stir-fry-såsen på kycklingen och låt det koka in. Smaka eventuellt av med mer fisksås, men tänk på att den är väldigt salt. Den är ju trots allt gjord av anchovis. Och så i med litet röd currypasta. Rör om med trägaffel eller tång.

Och så ner med lök, svamp, chili, okra, haricots! Stek upp hela konkarongen. När du tycker det är läge slänger du i resten av stir-fry-såsen. Smakar av. Är det schysst? Klart det är! Dags för kokosmjölken! Kanske en näve koriander, kanske inte.

Låt koka ihop i tio minuter.

Du serverar detta i en skål som din gamla roomie köpt i New Yorks Chinatown och släpat över Atlanten för att senare upptäcka att de går att köpa på den asiatiska importaffären i Söderhallarna, fem minuter från lägenheten. Du lägger perfekt ångkokt ris i botten. Du strör koriander över (klippt grovt med sax, inte hackad). Du äter anrättningen samtidigt som du lyssnar på den skiva du sist hade sex till (i mitt fall Rilo Kileys Under the Blacklight, förmodligen något annat för dig) och dricker en god Pinot Noir och begrundar snövädret.